”Osthyveltänk” ska rädda dig från höga elräkningar

by Writer on

Tänk långsiktigt och använd ”osthyveltänk” så kommer du lösa problemet med de höga elräkningarna… Det är i alla fall vad privatekonomerna säger. Ibland funderar jag på om de lever i samma bubbla som politikerna.

Det är ingen god idé att låna pengar för att klara av de höga elräkningarna säger privatekonomerna till Dagens Nyheter. Det behöver man kanske inte vara en privatekonom för att räkna ut. Lån kostar pengar i ränta och avgifter så kan du undvika dem är det ju bra. Vilken tur att vi har experter i detta avlånga land som kan berätta det…

Men vad är alternativet. Om människor får fyra, fem eller sexdubbla elräkningar mot vad de är vana med – hur ska de klara av det om de inte har massa pengar på banken? Det är väl bara att läsa vidare i artikeln i DN för att hitta svaret. De är smarta de där proffsen….

”skaffa överblick över sin ekonomi så man får koll på var pengarna tar vägen”

Det är ju ett lysande förslag. Den som har koll på att pengarna ”tar vägen” till elbolaget kommer ju ha betydligt mer pengar att betala sin räkning. Eller hur var det nu…

En annan expert föreslår ett ”osthyveltänkt”.

”Om vi dra ner på restaurangbesök, fika på stan, prenumerationer och streamingtjänster kan man spara ihop en tusenlapp per månad”

Hur mycket äter folk ute som har tight budget? Det skulle behövas en middag per vecka (400 kronor), en fika per vecka (200 kronor), 2 streamingtjänster (200 kronor) och en tidning (200 kronor) för att nå upp till den nivån.

Alla vänner som jag känner, som har höga feta pensioner (not…) har knappast så hög levnadsstandard. Men som vanligt – de högavlönade experterna kan ju dra ner på sina fina middagar och känna sig trygg i att nu kan betala elräkningen till elbilen…

Tanka elbilen

Och undvik för allt i världen lånen…

Ett privatlån kan tecknas med ränta på 5 – 10 %. Ett lån på 50 000 kronor för att betala elräkningarna en hel vinter kan skapa en månadskostnad på ca 1 000 kronor. Är det fruktansvärt dåligt? Det beror nog på vem man frågar… Skulle bolånet höjas kan det ske till en ränta på 2,5 % och alltså 500 kronor extra per månad. Att säga att lån är fel väg är lite att förenkla livet och vardagen för många.

Experten, med aktier och fonder på banken, elbil i garaget och lön långt över medelnivån kan självklart prata om osthyvlar, restaurangbesök och prenumerationer.

Det blir däremot extremt uppkäftigt till ensamstående mamman som inte ätit på restaurang på ett halvår och snyltar på grannarnas Netflix. Men det är klart, hon borde ju ha planerat sitt liv lite bättre, kalkylerat med Rysslands invasion, en hemsk inflation och ökade levnadskostnader.

Vet ni förresten vilka som tjänat mest på inflationen – de som lånat mest. Men det tar vi en annan gång.

Written by: Writer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *