Inför snittränta på privatlånen också tack

by Writer on

År 2015 infördes en lag som resulterade i att alla banker, som erbjuder bolån, måste månadsvis redovisa deras snittränta. Detta är alltså den genomsnittliga räntan som banken lånat ut pengar till under den senaste månaden. Genom att ställa bankernas snitträntor mot varandra kan man som konsument lättare se var det finns störst ”prutmån” mot den listränta som bankerna även presenterar.

Listränta är därmed bankernas ”högsta boränta” men väldigt många kan pruta och få lägre ränta än så. Detta visar sig inte minst i snitträntan hos bankerna som är en bra bit under listräntan hos de flesta – även om det kan variera något.

Även om en viss kritik kan framföras mot snitträntan så är det en fingervisning om vilken bank som faktiskt ger bäst ränta. Något som gynnar konsumenterna.

När det sedan kommer till privatlån är det inte alls samma positiva utveckling. Här är det fortfarande ”lockräntor” som dominerar. Bankerna trycker upp stort att de lånar ut ”från” en viss ränta. Men hur många som får denna låga ränta framgår aldrig. Lite som att ICA erbjuder bananer ”från 5kr” men att enbart en på tusen av alla kunder som kommer in i butiken får detta pris.

Genom att införa en snittränta även på privatlånen skulle det bli tydligare vilka kreditgivare som faktiskt ger låg ränta och vilka som låter mer än vad de egentligen levererar.

Bolånen blir reglerade genom amorteringskrav, belåningsgrad och bankerna måste sätta snitträntor. Men någon begränsning på privatlån verkar inte vara i sikte. Inte heller snittränta eller andra vägar som skulle underlätta för konsumenterna att ta bättre val och därmed få lägre räntekostnader.

Dags att uppdatera systemet!

Om gästbloggaren:

Jag har under några år jobbat som skribent och trivs extra bra när jag får dela med mig av mina erfarenheter. Detta inte minst inom ekonomi då detta blivit lite av ett specialintresse. Driver även bloggen sparaellerlåna.se som sätter sparandet och lånandet i lite andra perspektiv. Allt från sparkonto till avancerade optionsaffärer.

Written by: Writer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *