Hej då Storbritannien … eller

by Skribent #1 on

Har lite grann följt massmedia både före och efter folkomröstningen som Storbritannien gjordes i förra veckan. Om ni nu läser det här 30 år i framtiden så röstade de för att lämna EU.

Det som gör mig mest fundersam, jo, de flesta politiska partier och storfinansen är ju klart EU positiva, även om det, ofta med rätta, klagas en del.

Men det som är ganska otroligt vad samstämmigt massmedia har varit, enligt de flesta så finns det bara ett vettigt utfall, och nu blev det tvärtom, å då rasar det på med ”Oh, men usch så dumma de var som röstade så illa” ofta följt nånting ”Och nu vill de stackars engelsmännen inte lämna” (dvs de tar upp nåt snyft exempel).

Att massmedia inte lyckas göra analyser om varför och hur är ganska konfunderande, visst det har varit en massa ”Så här påverkar Brexit din ekonomi”, men dessa reportage känns inte direkt seriösa … Det känns som det bara finns ett enda rätt och alla som är emot har fel, har bara med ett undantag fått läsa hur fel de gjorde och det var enbart för en del dumma politiker nästan tvingade dem.

Det var 52% av de röstande som ville lämna EU, varför görs inte riktiga objektiva undersökningar på varför? Att det enbart var ”dumma politikers” köper jag liksom inte …

Visst, nu kan jag missat ett några seriösa reportage eftersom jag inte följt med riktigt noga.

Varför denna långa inledning då?

Njaa, det bidde bara så, ville lägga grunden för detta: Skulle jag vara den oroliga typen skulle jag varit orolig, men nu är jag inte lagt åt det hållet, dock är jag klart fundersam OCH intresserad hur de närmsta åren kommer att se ut, och hur kommer de svenska EU vänliga politikerna samt större delen av massmedia att agera (massmedia styr våra tankar mycket mer än vi vill och förstår).

Om detta skulle vara början av en rejäl nedgång för EU och Europa, jag skrev OM, tänk på det. Kan då verkligen politikens och massmedias spelare verkligen göra nånting åt detta ?? Dvs kan de (Svenska) försöka att förstå och analysera vad som löpande händer OCH försöka förbereda landet för en ekonomisk nedgång ??

Jag är ytterst tveksam, det känns som en halvt religiös stämning som inte får motsägas, faktiskt likheter med den officiella diskussionen med flyktinginvandringen de sista åren. Kommer den politiska reaktionen först när något obestridligt ekonomiskt faktum redan har skett?

Då kommer de riktigt intressanta frågorna !!

Kommer Tyskland och Frankrike vara stenhårda mot Storbritannien när samarbetsavtal (typ EES) ska förhandlas fram? – Troligen Ja, de måste de väl, annars finns risk att fler EU negativa strömminingar vinner mark inom EU.

Kommer människor från Storbritannien kunna resa ganska fritt inom EU i framtiden? Ja, de gjorde både de och vi tidigare när varje land hade gränskontroller.

Kommer Storbritannien att hämta sig ekonomiskt efter den första smällen? Ja, tror det är en enbart en tidsfråga (x antal år).

Om jag nu har fel på den förra punkten, är ingen makroekonomi expert kan jag mycket väl ha … så

Kommer då Storbritannien att dra ned EU i en längre ekonomisk kris? Njaa, om inte de hämtar sig inom överskådlig framtid så dras EU med nedåt.

Kommer Sverige att klara sig bättre eller sämre än resten av Västeuropa om vi hamnar i recession? Betydligt sämre än för några år sedan när den senaste ekonomiska smällen kom. Landsting och sjukvård samt skolan har redan haft problem i flera år, lägg till några hundra tusen nya flyktingar (som inte hinner in på arbetsmarknaden direkt nu) och ovanpå det en Västeuropeisk recession så bådar det inte gått …

Dags att vara oroliga?

Tror inte det, för att gå tillbaka till fråga ett här så har heller inte EU länderna (läs: Tyskland och Frankrike) råd att vara fööör tuffa i förhandlingarna med Storbritannien, politiskt kan de å kommer säkert att vara det, men inte ekonomin eftersom det kan slå tillbaka väldigt hårt!

 

Kan bli intressant å gå tillbaka och läsa detta inlägg, undrar om det finns några rätt 😉

 

Lovande ett långt inlägg senast … blev lite väl långt till och med 🙂

 

Union Jack

Written by: Skribent #1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *