Din bästa investering är…

by Writer on

Vilken är din bästa investering just nu? De flesta skulle säga en enskild aktie, en fond eller kanske lite bitcoin. Min bästa investering är något helt annat – jag återkommer om vad…

Det är lätt att tjäna pengar – svårt att behålla dem

Warren Buffet lär ha sagt att investering handlar om att bara hålla två regler.

  1. Don´t lose money
  2. Don´t forget the first rule

Det låter så simpelt och ser man på hans framgång så är det rätt uppenbart att han haft rätt. Kolla bara på utvecklingen av hans investmentbolag Berkshire Hathaway. Ett investmentbolag som bland annat ägt mycket inom bank, hälsovård och försäkringar. Och här kommer så min koppling till min bästa investering just nu….

Don´t lose money

Du har en miljon i investmentbolag och hög lön. Allt är frid och fröjd. Den dag du blir sjuk (jo det händer även högavlönade män i slips) så får du 26 400 kronor FÖRE skatt. Av den anledningen att du inte tecknat någon inkomstförsäkring. Är du van att få ut 30 – 35 000 EFTER skatt så kommer din miljon snabbt minska. Don´t lose money… Du har redan nu brutit Buffets första regel. Och andra…

Det spelar ingen roll vilken bubbla vi blåser upp, vilken stege vi klättrar upp för eller vilket berg vi bestiger. Vägen upp är lång – och vägen ner extremt kort. Dessutom är vägen upp väldigt lång om du en gång ramlat ner. Förlora 50 % av ditt kapital – och det behöver öka 100 % för att det ska uppnå samma nivå som innan.

En försäkran om att inte förlora pengar

Har du listat ut vilken min bästa investering är? Det är korg av försäkringar. En diversifierad korg med perfekt risktolerans och förväntad riskjusterad avkastning… Om målet är inte förlora pengar så behöver du bygga upp ett ”försäkringsnät” som skyddar dig mot de allra största kostnaderna. När du har det på plats kan du prata om aktier, fonder och allt annat som ökar i värde över tid.

Men det är ju så svårt att välja försäkring och veta vad man ska ha…. Ja lika svårt som att välja vad man ska äta för mat eller ha för kläder på sig på morgonen…. Ta hjälp då och klaga inte!  Det finns flera webbplatser som hjälper företagare att hitta bästa företagsförsäkringen utifrån flera olika faktorer. Eller kontakta en företagsförmedlare som hjälper till att både göra en riskanalys och avgöra vilket försäkringsskydd du behöver – gratis. De får nämligen provision från försäkringsbolagen om de säljer en försäkring via dem.

Okej du är rik. Eller fattig. Vad gör du för att inte förlora pengar? Fundera på det en stund. Det handlar inte bara om att ha en buffert eller nå hög avkastning på börsen. Betydligt viktigare är att det att ha en grund att stå på. En försäkran om att inte förlora pengar. Glöm inte Buffets första gyllene regel – och inte den andra heller.

Written by: Writer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *