Billigare aktier med substansrabatt

by Writer on

Kalla mig gärna grå, gammal och tråkig när det kommer till investeringar. Jag är inte ens beredd att jämföra min avkastning mot din – om vi bara ser på de senaste tre åren. Orsaken är självklar – jag spar på lång sikt, aktier är bäst på lång sikt och jämförelser bör ske på lång sikt.

Så om du tycker min investeringsstrategi är tråkig – jämför gärna vad du fått med din strategi över de senaste 10 åren. Har du inte klått mig kan du sluta kalla mig för gammal…

Så nu till dagens ämne – aktier med rabatt

Investmentbolag

Ett investmentbolag har en unik affärsidé. De köper aktier i andra bolag och lever sedan på värdeökning och aktieutdelning. Genom att vara storägare kan de även vara med och tydligt påverka företagets inriktning på årsstämman. Det är även vanligt att investmentbolag har personer med i styrelsen i de bolag de investerat mest i.

Så värdet på ett investmentbolag avgörs därmed helt och hållet av vad de äger. Precis som med en aktiefond där fondens andelar får ett värde utifrån fondens innehav.

Köpa med rabatt

Om vi nu utgår från att jag vill köpa aktier i investmentbolaget ”INVEST AB” och att de äger aktier i tio andra bolag som totalt är värda 10 miljarder. Då borde INVEST AB värderas till ca 10 miljarder. De har ju inga andra tillgångar eller intäkter än via sitt ägande.

Men det händer faktiskt att INVEST AB har en värdering på under 10 miljarder. (Aktiekurs multiplicerat med antalet aktier). I detta fall kallas det för att aktien har substansrabatt. Aktiekursen speglar alltså inte helt korrekt investmentbolagets innehav. Det är då jag köper dessa aktier. Jag ser ingen anledning alls att köpa dem med premie (som jag förklarar snart)

Läs mer om Substansrabatt Investmentbolag

Köpa med premie

Att köpa investmentbolag med premie eller ”substanspremie” innebär att du betalar ett överpris. Bolaget äger aktier i andra bolag för 10 miljarder men på börsen är investmentbolaget värderat till 11 miljarder. Innehavet behöver alltså gå upp hela 10 % för att det ska matcha.

Varför vill någon köpa till överpris? Det finns ett par anledningar – även om jag inte tycker någon av dem är bra.

Läs mer om Substanspremie Investmentbolag

  1. Köp regelbundet varje månad

Den slaviske månadsspararen köper varje månad – oavsett värdering, börsklimat eller vad som tidigare finns i portföljen. Här ska sparas oavsett vad som händer!

  1. Nå onoterade bolag

Investmentbolag kan även investera i onoterade bolag, dvs bolag som inte finns att handla på börsen. Det kan vara intressant att få denna exponering – men jag greppar ändå inte varför köp måste göra när aktien är övervärderad.

  1. FET tilltro till styrelsen

Tror du att styrelsen kommer göra ett så bra jobb att det är värt att köpa med premie för att få tillgång till aktierna – innan värdet kommer gå till skyarna…. Ja då kan det kanske vara värt att slå till.

Själv köper jag billigt – säljer inte och går med plus betydligt mer än dig.

Written by: Writer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *