Är du bäst på aktier? – Då vinner du inte aktietävlingen

by Skribent #1 on

”Är du bäst på aktier och investeringar – Tävla i Aftonbladets Aktie Manager” – eller inte…

Aktier har alltid varit och kommer alltid att vara långsiktig investering. Ja, det är sant att några få daytraders sitter och köper/säljer varje dag – men det är få och det är extremt kunniga personer. Det är så få i förhållande till hur många aktieägare som finns i Sverige att de inte ens borde få vara med i statistiken.

MEN – det är självklart de som hörs och syns i dagstidningarna när börsen rör på sig. För någonstans kommer bilden av ”enkla och snabba pengar”. Uppenbarligen tycker även Aftonbladet om att bygga på denna illusion. Under hösten körde de en aktietävling för att avgöra vem som är ”bäst på aktier”.

Reglerna var lättsmälta och enkla – i likhet med Aftonbladets artiklar

Investera en fiktiv summa i aktier och vänta en månad. Den som har bäst avkastning efter den tiden vinner. Och inte bara det. Personen är BÄST PÅ AKTIER och får något fint pris av Aftonbladet. Samtidigt som Aftonbladet håvar in alla avgifter eftersom det självklart krävs PLUS-abonnemang.

Inte seriöst – Hemberg håller med

Självklart går det att hålla korta aktietävlingar. Jag har själv varit med och tippat Hockey-VM på jobbet och jag har gissat aktieutvecklingar i en aktietävling. Ja, det är ungefär samma sak. Men det gör mig varken till hockeyproffs eller att vara bäst på aktier.

Claes Hemberg (gamla sparekonomen som bytts ut till ett fräschare ansikte på Avanza) är med i tävlingen. Men han säger till Aftonbladet att han inte är med för att vinna. Han vill vara med för att ”bidra med en seriös bild av att äga aktier”.

Hans portfölj kommer inte bestå av framtids- och förhoppningsbolag. Hans portfölj kommer inte gå all-in på något företag som försöker ta fram ett coronavaccin (och till stor sannolikhet misslyckas med det).

Han kör samma strategi i denna tävling som i hans vanliga investeringar. En bred portfölj som snittar 10 till 20 % per år. En portfölj som därmed dubbleras på 4 – 9 år. Det om något är aktieägande i dess riktiga mening.

Är du bäst på aktier – så gör du inte mycket alls

Om du är bäst på aktier så har du ett regelbundet sparande och långsiktig profil. Du ser nergångar i börsen som ett tillfälle att få högre direktavkastning vid aktieutdelning och lägre GAV. Du ser uppgångar som värdeökning.

Det är inte svårt, det är inte snabbt – men extremt effektivt för att bygga värde.

Om jag är med i Aftonbladets tävling? Nej, jag tecknar inte upp mig på ett löpande abonnemang som jag sedan måste komma ihåg att säga upp för att vara med i en tävling som inte har vettiga regler. Du då?

Written by: Skribent #1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *